Chat with us, powered by LiveChat

SKREVET AV MARLENE HYLDAHL, PRE-JORDEMODER/SYKEPLEIE, 8 UKER I UGANDA

Mitt navn er Marlene, jeg er 26 år, og utlært sosial og helseassistent, og mitt største ønske er å utdanne meg som jordmor.

Da jeg valgte å ta 8 uker til Uganda med Try Medics var det for å kunne kombinere utenlandsoppholdet til min universitetssøknad til jordmor studiet. Et studievalg som jeg i mange år har vært helt overbevist om at vil være det riktige valget for meg. Men oppholdet har også åpnet mine øyne for nye muligheter – noe jeg er veldig takknemlig for.

På fødselsavdelingen har jeg fulgt sister Robinah i hennes daglige arbeid med de gravide før, under og etter fødselen. Hun er utrolig flink til å lære bort og forteller gjerne om igjen til man er helt med. Å se et nytt liv på skanningene og høre barnets hjertebank gjør meg tårevåt om og om igjen. Men de øyeblikkene jeg har opplevd som mest rørende er når moren har kjempet seg gjennom hundrevis av veer og endelig føder. Det fantastiske arbeidet som Robinah utfører er så inspirerende. Å ha fulgt hennes hverdag har virkelig gjort mitt ønske om å være den som tar imot barn til denne verden, enda større.

Robinah sier ofte: “Se på disse kvinnene, de kommer med så mye smerte, men når de går herfra med barnet i armene deres er smilet bredt og gleden stor.” Det opplevde jeg selv på operasjonsavdelingen, hvor en ung kvinne lå med kraftige veer og store smerter. Etter keisersnittet var jeg med å vise kvinnen hennes nyfødte datter og aldri har jeg sett så mye glede og lettelse i noens øyne. All smerte og frustrasjon ble byttet ut med den største lykke. Jeg stod med henne og snakket mens hun ble sydd, noe som var et av de fineste omsorgs øyeblikkene for min del. I dette øyeblikke visste jeg at dette er min plass og ikke minst min lidenskap.

Gjennom mine 8 uker har jeg også hatt muligheten for å følge forskjellige sykepleiere og jordmødre på andre avdelinger, noe som har utvidet mine interesser for annet enn kun jordmorskapet. Jeg har blant annet brukt tid på barne- og neonatal avdelingen, kirurgisk barneavdeling, mor-barn klinikken og gynekologisk avdeling. Med de erfaringene og opplevelsene jeg tar med meg herfra, vet jeg nå at den pre- og postnatale delen av graviditets forløpet vil være et like spennende verv for meg. Jeg har spesielt følt meg hjemme i arbeidet med de for tidlig fødte barna og med kvinnene på gynekologisk avdeling. Det har virkelig vært en fantastisk følelse å bli oppmerksom på andre områder som også er veldig interessante. Det gjør at jeg ikke lenger er så redd for å ikke komme inn på jordmorstudiet.

Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg reiste med Try Medics. Jeg har fått så mye mer enn hva jeg kunne drømme om. Hverdagene har vært fylt med opplevelser samt nye og spennende uttrykk på sykehuset. Helgene bød på både action og avslapning. Vi var med på både riverrafting og bungeejumping ved Nilen, safari og chimpansetracking ved Queen Elizabeth National Park, høydepark med zipline ved Lake Bunyonyi, samt avslapning og deilig mat på noen fine hoteller.

For meg har det vært 8 uker hvor jeg har fått mange nye venner, overskredet mange grenser – på en god måte- og lært så mye om de forskjellige fagene, men også om meg selv.

Alle jeg har møtt under mitt opphold har vært utrolig vennlige og imøtekommende. Hvor enn jeg har vært har jeg følt meg 100% velkommen og trygg. Dette gjelder både sisterene på sykehuset, personalet her i huset, guidene på helgeturene og lokalbefolkningen. Alle har vært så skjønne og hjelpsomme, og jeg kommer virkelig til å savne de.

Jeg valgte å reise 8 uker fordi jeg hadde et ønske om å oppnå en slags hverdagsfølelse her nede – og det har jeg fått. Jeg kan absolutt anbefale denne lengden på oppholdet, da det først var etter 4 uker at jeg følte jeg virkelig kom inn i en rutine her. Min siste og kanskje viktigste anbefaling er å være åpen for sykehusets avdelinger og det programmet som er satt sammen. Prøv noe som du kanskje ikke hadde tenkt kunne passe for deg, kanskje du oppdager noe virkelig interessant.

Lagt opp d. 15/2/2018